Vad hände Julia?

Det är ett mirakel att Julia klarade sig. Hur gick det till? Det här är vad Julia har berättat för mig: Hon höll hårt i Annika, "jag ville inte tappa taget". De trycktes först in i garderoben som fanns i hallen. Därefter åkte de ut med vattnet. Annika och Julia kom upp till ytan och då började Annika skrika efter mig. Sedan kommer den känsliga biten som Julia inte vill prata om, hon kommer iland på "en ö", som troligtvis är en massa bråte. Julia blir liggande på en planka och somnar. Det är inte omöjligt att hon svimmade, hon fick en smäll så att hon fick en spricka i kindbenet. Hela tiden håller hon i Annika. "Mamma hamnade under löven", berättade Julia. Hon talade om för de fantastiska människorna som tog hand om henne direkt och på Takuapa Hospital, "Jag vet att min mamma är död, för hon var alldeles kall".


När vattnet runnit undan fick hon hjälp av Line från Dröback i Norge. Line hade räddat livet på Julias kompis Anna genom att hålla henne i linnet så att hon kunde hålla sig över ytan. Anna var skadad i benet och kunde inte gå själv. De fick hjälp av några thailändare som bar dem ut till en väg där de fick åka med i bakluckan på en kombibil, om jag förstått det rätt. De gjorde ett stopp vid någon sorts sjukstuga, och fick sedan åka till sjukhuset, Takuapa hospital. Det var inte samma sjukhus som jag var vid.


På sjukhuset kom hon att tas om hand av en grupp svenskar. Det var två trebarnsfamiljer från Lidingö och Micke från Nyköping. Gruppen kom att omfatta flera ensamma barn, var och en med tragiska öden. Jag är så innerligt tacksam för dessa modiga, starka och medkännande människor som mitt i sitt eget trauma kunde erbjuda Julia den trygghet hon behövde. Hon visste ju inte att jag hade klarat mig.


Gruppen åkte sedermera hemåt, men fick stanna en natt på ett barnsjukhus i Helsingfors, där barnen undersöktes och röntgades. Familjerna och Micke stannade med barnen och gjorde en hjälteinsats.

All text Copyright © 2005 Arne Bivrin ()