Personakt Antavla

Anna Catharina Landberg

Handelsidkerska. Blev 70 år.

Far:Peter Jonasson Landberg (1827 - 1901)
Mor:Brita Katarina Persdotter Landberg (1832 - 1912)

Född:1867-06-26 Nyköpings Sankt Nicolai (D) 1)e.u.
Död:1938-02-26 Stockholme.u.

Noteringar

Ogift. Ägde herrekiperingsaffär Bellmansgatan 26, Sthlm. Barnjungfru hos
prof. Julius Kronberg. Begravd tills. med fadern och syskonen Elin Maria och
Per Ernst på Sandsborgs kyrkogård, Sthlm.
Flyttade1907-04-08 från rote 6, (Observatorie) till S:t Paulsg. 20;Bellmansg. 26
(kv. Rosendal Större 3), rote ?.


Jobbade som barnflicka hos konstnären prof Julius Kronberg.

Arne Bivrin fick följande mejl från Julius Kronbergs barnbarnsbarn, Lena Kronberg 13 september 2004:

Hej!

Satt och tittade på Internet om det fanns något nytt om min morfars far Julius Kronberg och hittade denna sida på Googles sökmotor.

Kul att du är släkt med morfars barnflicka. Hon kallades i vår familj för Anna La.

Morfar (Staffan K 1902-1984) tyckte mycket om henne. En jul hade han köpt en trätupp, som han själv tyckte mycket om, till henne i julklapp. När hon öppnade paketet undrade Staffan genast om han kunde få låna tuppen ibland.

Den typen av gåvor, som givaren helst vill ha själv kallar vi sedan dess "tuppresenter".

---Utdrag ur Julius Kronbergs fru Ellens dagböcker:
1895, utdrag ur Ellens dagbok

27 mars
Morg. följde jag vår lilla snälla Anna till dokt. Karolina Widerströms klinik och lämnade henne där; hon skall i morgon opereras för en växt i magen och vi får sålunda bereda oss att vara af med henne i lyckligaste fall en månads tid.

4 april
F.m. voro grefvinnan Eckerman och de Maré uppe för att se på skizzen t. d. förras portr. Före och efteråt stod jag modell för fru v. Geijers hand, armband och sko, hvarpå Giulio lade sista handen vid detta porträtt som tagit mycket längre tid än hvad beräknadt var från början.
Sedan var jag – hvartill förut lämnats tillåtelse – uppe och hälsade på Anna på dokt. Widerströms klinik; faran efter operationen är nu Gud sek lov, öfver men ännu torde det dröja veckor innan vi få hem henne.

5 april
F.m. satte Giulio in porträttet i en provisorisk ram, sedan ut i ärenden i staden. Jag hade hufvudvärk och låg till 1 tiden. Till middagen voro vi - Greta med - hos häradshövding Holms, hvilka sedan bjödo på ”Mefistofoles” på operan och sedan på supé i operarestauranten, hvarvid jag f.f.g. fick se de Björckska dekorationerna, hvilka ej alls choquerade mig; jag blef bott angenämt öfverraskad att Bj. kunde göra så bra saker som ett par af dem i denna genre.


14 april Påskdag
Jag var ute med barnen, först hos Svens, där Greta fick stanna hos Lisa, och sedan med Rolf upp till Anna en stund. – Kvällen funderade vi öfver den Björckska frågan, och jag började sätta upp Giulios förslag till det svar Akademien blifvit uppmanad att afge på teaterbyggnadskonsortiets båda frågor: ”Äro Oscar Björcks taflor i operarestauranten konstverk” samt ” Äro de osedliga”.


22 april
F.m. kom vår kära Anna ändtligen hem igen från kliniken, befriad sin växt i magen.
Mellan 2 o 5 hade Giulio seance med fru Eckermann, jag som vanligt fungerande som ”konversationsmaskin”


Källor

1)Hfl 1866-70,AIA:17B,s.668
1890. Hos Kronbergs
 
1892. Anna La och Ghe, som badar
 
1893-07-09. Anna La, Rolf och hans mor Ellen
 
1903. På trappan
 
1905. 1905 Bröllop mellan "Stina" (utan efternamn?) som var anställd hos Julius svärmor, Carin Scholander och "Samuelsson" (utan förnamn?). Jag vet inte hur väl du kan läsa texten under. Längst till vänster sitter Margherita (Ghe) Kronberg, sedan Anna La, bredvid henne Göran Kronberg, familjens utvecklingsstörde son, han bodde långa tider på institution. Han föddes 1898 och dog 1905. Bredvid honom ett icke namngivet barn. Tilda, brudparet, Staffan och "Anna Li", sedan två icke namngivna kvinnor. Morfar har skrivit i texten att "Kok-E" var deras kokerska, och hon hette egentligen Elin Samuelsson, troligen var hon släkt med brudgummen.

(Text Lena Kronberg, Julius Kronbergs barnbarnsbarn)
 
 
1907. 1907 I det gröna. Där finns en pojke som heter Gunnar Landberg, han borde också vara en släkting, eller? Anna La är inte med på den bilden, men min morfar Staffan, i långt ljust hår.
 
1991-03-26. Annas brors barnbarn Börje Lardners brev om sin mors roll som modell åt Julius Kronberg.
 
Julius Kronbergs julängel med Greta Landberg som modell.